HOGYAN HASZNÁLD A GYERTYÁT?
Első meggyújtásnál hagyd égni a gyertyát minimum 2 órán keresztül – legalább addig, míg a teljes felületén az üveg széléig megolvad a szójaviasz. Ez azért fontos, mert minden további meggyújtáskor addig a szélességig fog égni, ameddig első alkalommal megolvadt. Ha elsőre nem égett körbe, akkor a további égéskor egy kráter fog keletkezni, és ezáltal egyrészt csökken a gyertya használati ideje, másrészt a szélén megmaradt viaszt sem tudod használni.
A túlhevülés elkerülése érdekében egy-egy alkalommal ne égesd 4 óránál tovább a gyertyát. Az újbóli meggyújtás előtt hagyd kihűlni.
A tökéletes és egyenletes égés érdekében a kanócot minden újragyújtás előtt vágd vissza, távolítsd el az elszenesedett részt. A kanóc ne legyen hosszabb 1 cm-nél, az ideális 5-6 mm. Ezzel elkerülheted, hogy a gyertya túl nagy lánggal égjen.
Amikor nem használod a gyertyát, tedd rá vissza a tetejét. Ez azért fontos, mert így nem kerül por a viaszra, és a gyertya is frissebb marad.
A gyertyát oltsd el, amikor már csak kb. 1 cm viasz van az üvegben, soha ne égesd a kanóc talpáig, mert az üveg a hőtől megrepedhet és a forró viasz kiömölhet, akár ki is gyulladhat. Az üveg alján megmaradt viasz is tovább hasznosítható, ki tudod kanalazni és párologtatóban illatviaszként felhasználni.
A kiürült üveget meleg szappanos vízzel mosd ki, és ezután számtalan módon újrahasznosíthatod (használhatod fűszertárolónak, készíthetsz benne dzsemet, befőttet, ültethetsz bele kisebb virágot, stb.), így még hulladék sem keletkezik.